Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ιστορία και άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και τον πολιτισμό για χιλιάδες χρόνια. Όπως το ρεύμα της γνώσης έρρεε από την Ελλάδα στους ιστορικούς χρόνους, κατά τον ίδιο τρόπο ας κυλήσει και τώρα και ας εξαπλωθεί το μήνυμα της γιόγκα από την Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Το Δεκαετές όραμα της SATYANANDA YOGA® στην Ελλάδα (2019-2029)
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι για 40 χρόνια χτίζει και αναπτύσσει το όραμα του γκούρου της Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και εν συνεχεία το όραμα του Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι να διαδώσει τις διδασκαλίες της γιόγκα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ζωές πολλών ανθρώπων έχουν μεταμορφωθεί και πολλοί έχουν εμπνευστεί.

Ακολουθούν μερικοί από τους στόχους της Σουάμι Σιβαμούρτι που ήδη η υλοποίησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη δεκαετία για τη SATYANANDA YOGA® στην Ελλάδα.

Ομοσπονδία Γιόγκα

Η ομοσπονδία δημιουργήθηκε για να ενώσει τα κέντρα γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα και να σταθεροποιήσει την παρουσία της Σατυανάντα γιόγκα στην κοινωνία.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η ίδρυση της Ομοσπονδίας Γιόγκα, που δημιουργήθηκε το 2019, αποσκοπεί στην ένωση όλων των κέντρων διδασκαλίας της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα και στην εκπροσώπηση των εισηγητών της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα ως επίσημο όργανο.

Φίλοι της Σατυανάντα Γιόγκα

Οι Φίλοι της Σατυανάντα Γιόγκα ξεκίνησαν το 2019. Οι σαννυάσινς και οι αφοσιωμένοι, νέοι και ηλικιωμένοι, που έχουν ωφεληθεί και εκπαιδευτεί σε αυτό το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στους Φίλους της Σατυανάντα Γιόγκα καθώς και νέοι φίλοι που πολύ πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί μας και θέλουν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Ένας φορέας για τη Σαννυάσα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να λάβει κανείς μύηση στη σαννυάσα. Ένας από τους πιο επιτακτικούς λόγους είναι η επιθυμία της ψυχής να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της ζωής. Όπως είπε ο Σρι Σουάμιτζι, «η σαννυάσα είναι ένας τρόπος ζωής, που υιοθετήθηκε από λίγους ανθρώπους σε κάθε χρονική περίοδο από αμνημονεύτων χρόνων, ως μέσο για να διερευνήσουν , να γνωρίσουν και να αφυπνίσουν τα βάθη της ύπαρξής τους.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι
(αποσπ.από το Ακολουθώντας τα βήματά του. Σχέση γκούρου-μαθητή: ένας παντοτινός δεσμός αγάπης)

Η δημιουργία ενός φορέα για τη σαννυάσα, τους Κάρμα και τους Τζιγκιάσου σαννυάσινς, στοχεύει να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει όσους έχουν μυηθεί στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα και να τους βοηθήσει να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους στη σαννυάσα, να τους εκπαιδεύσει στις βασικές της αρχές και να τους ενθαρρύνει να εκπαιδευτούν περαιτέρω στο Sannyasa Peeth, στο Munger, στην Ινδία.

Επέκταση του άσραμ και δημιουργία ενός συστήματος Γκούρουκουλ (Gurukul)

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πολλά άσραμ και μυστικιστικές σχολές, όπου αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης και ο Πυθαγόρας, μετέδιδαν τη γνώση τους. Η γη στην οποία βρίσκεται το άσραμ έχει μια μακρά ιστορία πνευματικής δραστηριότητας. Λέγεται ότι κάποτε ήταν ένα ιερό όπου διδάχτηκαν τα εσωτεριστικά διονυσιακά μυστήρια και ότι ο Δήμος των Παιανιέων ήταν η γενέτειρα του φιλόσοφου Σωκράτη και του διάσημου ομιλητή Δημοσθένη.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η ραγδαία εξάπλωση της γιόγκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δημιούργησε την ανάγκη ίδρυσης ενός άσραμ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που ήταν και το έργο που ανέθεσε ο Σρι Σουάμιτζι στην Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι. Η σημερινή γη (έκτασης 4 στρεμμάτων ) εξυπηρέτησε τις ανάγκες του άσραμ για περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έχει δημιουργήσει την ανάγκη νέας αναζήτησης γης. Ως εκ τούτου, η επέκταση του άσραμ αποτελεί προτεραιότητα και η αγορά νέων εκτάσεων θα φιλοξενήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους αναζητητές στη γύρω από το άσραμ περιοχή. Οι νέοι αυτοί χώροι θα αποτελέσουν επίσης μέρος της κοινότητας του άσραμ ώστε κάποιος που κατοικεί εκεί να μπορεί να συμμετάσχει στις καθημερινές δραστηριότητες στο άσραμ.

To όραμα για την επέκταση της γης θα περιλαμβάνει και έναν ειδικό χώρο για την εκπαίδευση στη γιόγκα σε παιδιά και εφήβους. Αυτό το έργο στο πλαίσιο του συστήματος Gurukul (TIFFIN) θα επικεντρωθεί στη μετάδοση των γιογκικών διδασκαλιών (φιλοσοφία και πρακτικές) του συστήματος Σατυανάντα στα παιδιά ώστε να ζήσουν έναν «γιογκικό τρόπο ζωής» και να εμπνευστούν για να μεταδώσουν τις γιογκικές πρακτικές σε άλλα παιδιά. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό έχει δύο πτυχές και περιλαμβάνει α) παιδιά και β) εφήβους εκπαιδευμένους στη γιόγκα από έμπειρους σαννυάσινς. Οι έφηβοι θα ενθαρρυνθούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διδασκαλία των γιογκικών πρακτικών σε άλλα παιδιά.

Το σύστημα Γκούρουκουλ στοχεύει να μεταφέρει στα παιδιά τις αξίες και τις αρχές της γιόγκα, ώστε να εκφράσουν τα ιδανικά της παραδοσιακής γιόγκα, ενώ ταυτόχρονα θα εκπαιδεύονται σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Αυτό το πρόγραμμα θα δώσει επίσης στους σαννυάσινς εισηγητές την ευκαιρία να έρθουν μαζί με τις οικογένειές τους και να συμβάλουν στη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου εκπαίδευσης των παιδιών.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η ίδρυση ενός πολυχώρου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό σύγχρονο τρόπο ζωής, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος έκφρασης της Σατυανάντα Γιόγκα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γιόγκα μέσα από μια ποικιλία συλλογικών δραστηριοτήτων, όπως κύκλους γιόγκα, σάτσανγκς, κίρταν και απαγγελίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις καθώς και συνεδρίες μαγειρικής. Εδώ οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να βιώνουν τη γιόγκα στην καθημερινή τους ζωή μέσω τριών κύριων τομέων: εκπαίδευσης, μουσικής και σατβικής διατροφής.

Η δημιουργία ενός πολυχώρου θα εμπνεύσει και θα προωθήσει την καλλιέργεια της γιογκικής κουλτούρας, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν τη θετικότητα, τη δημιουργικότητα και τον δυναμισμό τους, κάτι που είναι πιο επιτακτική ανάγκη σήμερα από ποτέ.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Σατυανάντα Γιόγκα

Η πρωταρχική βλέψη της αποστολής που μου έδωσε ο Σρι Σουάμιτζι είναι να επικοινωνήσω και να διαδώσω τον πλούτο της παράδοσης της Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Την επόμενη δεκαετία, θα διοργανωθούν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φεστιβάλ, σεμινάρια, δημόσιες διαλέξεις, συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικές εκδηλώσεις.

Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που προσελκύουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά, καθώς και συνέδρια και σεμινάρια όπου επιστήμονες διαφόρων τομέων, της εκπαίδευσης και των τεχνών θα συναντιούνται με εισηγητές της γιόγκα για να ανταλλάξουν απόψεις και να αποκτήσουν εμπειρία από τα οφέλη της γιόγκα.

Έρευνα για τη σύνδεση των αρχών και των διδασκαλιών της Γιόγκα με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα αναφερόταν πολύ συχνά στη σχέση της γιογκικής φιλοσοφίας και της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας καθώς και στη σύνδεση αυτών των δύο πολιτισμών από τους αρχαίους χρόνους. Ο σεβασμός του προς την ελληνική φιλοσοφία, τις αρχές και τις αξίες ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξε να ιδρύσει το άσραμ στην Ελλάδα. Οι αρχές της γιόγκα και οι διδασκαλίες του Πυθαγόρα, του Σωκράτη, του Επίκτητου, του Διογένη και άλλων, σχετίζονται στενά με ένα θέμα «Γνώθι Σαυτόν» .
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Στην επόμενη δεκαετία θα δημοσιευθούν άρθρα και βιβλία που θα εξετάσουν τις ομοιότητες της αρχαίας ελληνικής και της γιογκικής παράδοσης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ευρωπαϊκή κουλτούρα αναδύθηκε από την αρχαία ελληνική κουλτούρα, η οποία με τη σειρά της επηρεάστηκε από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Ανακαλύπτουμε στο παρελθόν τις ίδιες διδασκαλίες από τους Πυθαγόρειους που δίδασκαν “Γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς” ως τον Πλάτωνα που υποστήριζε ότι «Η ουσία της γνώσης είναι η αυτογνωσία» όπως έλεγε και ο μαθητής του, ο Αριστοτέλης «Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου, είναι η αρχή όλης της σοφίας». Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, ο Θαλής, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, έλεγε: “Το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή είναι να γνωρίσεις τον Εαυτό”.

Πιο πριν από τους Έλληνες φιλοσόφους, οι Ουπανισάδες (Upanishads-800 π.Χ.) δίδασκαν ότι η γνώση του Εαυτού ήταν ο απώτερος στόχος της ζωής. «Γνώρισε τον εαυτό σου και είσαι ελεύθερος». Στην Κάτα Ουπανισάδα (Katha Upanishad) διαβάζουμε: “Ο Εαυτός βρίσκεται πέρα από τις αισθήσεις και μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο από εκείνον που το γνωρίζει αυτό.”

Οι ίδιες διδασκαλίες που έδωσε ο Βούδας στους μαθητές του, αλλά ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, ακόμα πριν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό (περίπου το 3150 π.Χ.), υπήρχαν οι διδασκαλίες: “Άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις τους θεούς”.

Ο Σωκράτης πίστευε ότι μόνο όσοι έχουν Αυτογνωσία “Γνώθι Σ ‘Αυτόν” μπορούν να βιώσουν την αληθινή ευτυχία. Πίστευε επίσης, ότι η ευτυχία έρχεται όταν κανείς διάγει μία ενάρετη ζωή και εστιάζει την προσοχή του από το σώμα προς την ψυχή.

Η εμπειρία και η γνώση του Εαυτού στη Γιόγκα ονομάζεται Moksha ή φώτιση-και κάποιος βιώνει εκείνη την κατάσταση που είναι πέρα από το σώμα, τον νου και τις αισθήσεις. Αυτή η εμπειρία έρχεται όταν κάποιος ξεπεράσει τον νου και γνωρίσει ότι ο εαυτός του είναι ριζωμένος στον Εαυτό και όχι στον νου. Αυτός ο Εαυτός μπορεί να εμπειριωθεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει κατανοητός από τον νου. Είναι μια υπερβατική εμπειρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εμπειρία του Εαυτού είναι η ταύτισή μας με τον νου. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τον νου, να κυριαρχήσουμε στον νου. Όταν ο νους ησυχάσει, τότε μπορούμε να δούμε τον Εαυτό.

Είναι η γιόγκα που μας δίνει τις πρακτικές για να γνωρίζουμε, να εμπειριώνουμε και να πραγματώνουμε τον Εαυτό και με τον καιρό να αποκτήσουμε καλύτερη σωματική υγεία, ηρεμία, εσωτερική χαρά και να ανακαλύψουμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε τον τεράστιο πλούτο δυναμικού και δημιουργικότητας που έχουμε μέσα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γιόγκα παίζει σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας όχι μόνο την ευρωπαϊκή κουλτούρα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Τεχνολογία και κοινωνικά μέσα

Μία από τις προτεραιότητες της Σατυανάντα Γιόγκα τα επόμενα χρόνια είναι η ανανέωση και αναβάθμιση του οπτικού υλικού, των κειμένων και της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας του Σατυανάντασραμ. Το έργο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του 2020 με την αναφόρτωση της νέας μας ιστοσελίδας.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ψηφιακή μας παρουσία αντανακλά την ομορφιά και τη φιλοσοφία της παράδοσής μας και συνδέει τους επισκέπτες με τη θετικότητα, την αισιοδοξία και τη χαρά που εμπνέει η παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα.

Μαζί με τα παραπάνω έργα, υπάρχουν και άλλα που ήδη γίνονται ή βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας, για τα οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το site: Δώστε τη γιόγκα στα παιδιά, Σατυανάντα Μαθ-ΑΜΒΑ, Sangha, Ομάδες γυναικών Σατυανάντα και δημοσιεύσεις.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτήν την όμορφη κοινότητα προσφοράς

Είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε μαζί μας και να μας βοηθήσετε να πετύχουμε τους στόχους μας και τους σκοπούς μας. Το σωματείο μας χρειάζεται ανθρώπους που είναι έτοιμοι να προσφέρουν την καρδιά τους, τις ικανότητές και τις ιδέες τους.

shutterstock_1026449446 [Converted]2

Εάν σας ενδιαφέρουν οι ανάγκες άλλων, σας χρειαζόμαστε.
Εάν έχετε μια γενναιόδωρη καρδιά, σας χρειαζόμαστε.
Αν προσφέρετε απλόχερα, σας χρειαζόμαστε.
Εάν έχετε λαμπρές ιδέες, σας χρειαζόμαστε.

Οι εισφορές σας μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, να υποστηρίξουμε και να εργαστούμε για την εκπλήρωση του οράματος του Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, του Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι και της παράδοσής τους, για την ειρήνη και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας.

X

Το όραμα

Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ιστορία και άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και τον πολιτισμό για χιλιάδες χρόνια. Όπως το ρεύμα της γνώσης έρρεε από την Ελλάδα στους ιστορικούς χρόνους, κατά τον ίδιο τρόπο ας κυλήσει και τώρα και ας εξαπλωθεί το μήνυμα της γιόγκα από την Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Το Δεκαετές όραμα της SATYANANDA YOGA® στην Ελλάδα (2019-2029)
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι για 40 χρόνια χτίζει και αναπτύσσει το όραμα του γκούρου της Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και εν συνεχεία το όραμα του Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι να διαδώσει τις διδασκαλίες της γιόγκα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ζωές πολλών ανθρώπων έχουν μεταμορφωθεί και πολλοί έχουν εμπνευστεί.

Ακολουθούν μερικοί από τους στόχους της Σουάμι Σιβαμούρτι που ήδη η υλοποίησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη δεκαετία για τη SATYANANDA YOGA® στην Ελλάδα.

Ομοσπονδία Γιόγκα

Η ομοσπονδία δημιουργήθηκε για να ενώσει τα κέντρα γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα και να σταθεροποιήσει την παρουσία της Σατυανάντα γιόγκα στην κοινωνία.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η ίδρυση της Ομοσπονδίας Γιόγκα, που δημιουργήθηκε το 2019, αποσκοπεί στην ένωση όλων των κέντρων διδασκαλίας της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα και στην εκπροσώπηση των εισηγητών της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα ως επίσημο όργανο.

Φίλοι της Σατυανάντα Γιόγκα

Οι Φίλοι της Σατυανάντα Γιόγκα ξεκίνησαν το 2019. Οι σαννυάσινς και οι αφοσιωμένοι, νέοι και ηλικιωμένοι, που έχουν ωφεληθεί και εκπαιδευτεί σε αυτό το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στους Φίλους της Σατυανάντα Γιόγκα καθώς και νέοι φίλοι που πολύ πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί μας και θέλουν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Ένας φορέας για τη Σαννυάσα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να λάβει κανείς μύηση στη σαννυάσα. Ένας από τους πιο επιτακτικούς λόγους είναι η επιθυμία της ψυχής να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της ζωής. Όπως είπε ο Σρι Σουάμιτζι, «η σαννυάσα είναι ένας τρόπος ζωής, που υιοθετήθηκε από λίγους ανθρώπους σε κάθε χρονική περίοδο από αμνημονεύτων χρόνων, ως μέσο για να διερευνήσουν , να γνωρίσουν και να αφυπνίσουν τα βάθη της ύπαρξής τους.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι
(αποσπ.από το Ακολουθώντας τα βήματά του. Σχέση γκούρου-μαθητή: ένας παντοτινός δεσμός αγάπης)

Η δημιουργία ενός φορέα για τη σαννυάσα, τους Κάρμα και τους Τζιγκιάσου σαννυάσινς, στοχεύει να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει όσους έχουν μυηθεί στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα και να τους βοηθήσει να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους στη σαννυάσα, να τους εκπαιδεύσει στις βασικές της αρχές και να τους ενθαρρύνει να εκπαιδευτούν περαιτέρω στο Sannyasa Peeth, στο Munger, στην Ινδία.

Επέκταση του άσραμ και δημιουργία ενός συστήματος Γκούρουκουλ (Gurukul)

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πολλά άσραμ και μυστικιστικές σχολές, όπου αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης και ο Πυθαγόρας, μετέδιδαν τη γνώση τους. Η γη στην οποία βρίσκεται το άσραμ έχει μια μακρά ιστορία πνευματικής δραστηριότητας. Λέγεται ότι κάποτε ήταν ένα ιερό όπου διδάχτηκαν τα εσωτεριστικά διονυσιακά μυστήρια και ότι ο Δήμος των Παιανιέων ήταν η γενέτειρα του φιλόσοφου Σωκράτη και του διάσημου ομιλητή Δημοσθένη.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η ραγδαία εξάπλωση της γιόγκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δημιούργησε την ανάγκη ίδρυσης ενός άσραμ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που ήταν και το έργο που ανέθεσε ο Σρι Σουάμιτζι στην Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι. Η σημερινή γη (έκτασης 4 στρεμμάτων ) εξυπηρέτησε τις ανάγκες του άσραμ για περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έχει δημιουργήσει την ανάγκη νέας αναζήτησης γης. Ως εκ τούτου, η επέκταση του άσραμ αποτελεί προτεραιότητα και η αγορά νέων εκτάσεων θα φιλοξενήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους αναζητητές στη γύρω από το άσραμ περιοχή. Οι νέοι αυτοί χώροι θα αποτελέσουν επίσης μέρος της κοινότητας του άσραμ ώστε κάποιος που κατοικεί εκεί να μπορεί να συμμετάσχει στις καθημερινές δραστηριότητες στο άσραμ.

To όραμα για την επέκταση της γης θα περιλαμβάνει και έναν ειδικό χώρο για την εκπαίδευση στη γιόγκα σε παιδιά και εφήβους. Αυτό το έργο στο πλαίσιο του συστήματος Gurukul (TIFFIN) θα επικεντρωθεί στη μετάδοση των γιογκικών διδασκαλιών (φιλοσοφία και πρακτικές) του συστήματος Σατυανάντα στα παιδιά ώστε να ζήσουν έναν «γιογκικό τρόπο ζωής» και να εμπνευστούν για να μεταδώσουν τις γιογκικές πρακτικές σε άλλα παιδιά. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό έχει δύο πτυχές και περιλαμβάνει α) παιδιά και β) εφήβους εκπαιδευμένους στη γιόγκα από έμπειρους σαννυάσινς. Οι έφηβοι θα ενθαρρυνθούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διδασκαλία των γιογκικών πρακτικών σε άλλα παιδιά.

Το σύστημα Γκούρουκουλ στοχεύει να μεταφέρει στα παιδιά τις αξίες και τις αρχές της γιόγκα, ώστε να εκφράσουν τα ιδανικά της παραδοσιακής γιόγκα, ενώ ταυτόχρονα θα εκπαιδεύονται σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Αυτό το πρόγραμμα θα δώσει επίσης στους σαννυάσινς εισηγητές την ευκαιρία να έρθουν μαζί με τις οικογένειές τους και να συμβάλουν στη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου εκπαίδευσης των παιδιών.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η ίδρυση ενός πολυχώρου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό σύγχρονο τρόπο ζωής, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος έκφρασης της Σατυανάντα Γιόγκα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γιόγκα μέσα από μια ποικιλία συλλογικών δραστηριοτήτων, όπως κύκλους γιόγκα, σάτσανγκς, κίρταν και απαγγελίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις καθώς και συνεδρίες μαγειρικής. Εδώ οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να βιώνουν τη γιόγκα στην καθημερινή τους ζωή μέσω τριών κύριων τομέων: εκπαίδευσης, μουσικής και σατβικής διατροφής.

Η δημιουργία ενός πολυχώρου θα εμπνεύσει και θα προωθήσει την καλλιέργεια της γιογκικής κουλτούρας, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν τη θετικότητα, τη δημιουργικότητα και τον δυναμισμό τους, κάτι που είναι πιο επιτακτική ανάγκη σήμερα από ποτέ.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Σατυανάντα Γιόγκα

Η πρωταρχική βλέψη της αποστολής που μου έδωσε ο Σρι Σουάμιτζι είναι να επικοινωνήσω και να διαδώσω τον πλούτο της παράδοσης της Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Την επόμενη δεκαετία, θα διοργανωθούν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φεστιβάλ, σεμινάρια, δημόσιες διαλέξεις, συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικές εκδηλώσεις.

Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που προσελκύουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά, καθώς και συνέδρια και σεμινάρια όπου επιστήμονες διαφόρων τομέων, της εκπαίδευσης και των τεχνών θα συναντιούνται με εισηγητές της γιόγκα για να ανταλλάξουν απόψεις και να αποκτήσουν εμπειρία από τα οφέλη της γιόγκα.

Έρευνα για τη σύνδεση των αρχών και των διδασκαλιών της Γιόγκα με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα αναφερόταν πολύ συχνά στη σχέση της γιογκικής φιλοσοφίας και της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας καθώς και στη σύνδεση αυτών των δύο πολιτισμών από τους αρχαίους χρόνους. Ο σεβασμός του προς την ελληνική φιλοσοφία, τις αρχές και τις αξίες ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξε να ιδρύσει το άσραμ στην Ελλάδα. Οι αρχές της γιόγκα και οι διδασκαλίες του Πυθαγόρα, του Σωκράτη, του Επίκτητου, του Διογένη και άλλων, σχετίζονται στενά με ένα θέμα «Γνώθι Σαυτόν» .
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Στην επόμενη δεκαετία θα δημοσιευθούν άρθρα και βιβλία που θα εξετάσουν τις ομοιότητες της αρχαίας ελληνικής και της γιογκικής παράδοσης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ευρωπαϊκή κουλτούρα αναδύθηκε από την αρχαία ελληνική κουλτούρα, η οποία με τη σειρά της επηρεάστηκε από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Ανακαλύπτουμε στο παρελθόν τις ίδιες διδασκαλίες από τους Πυθαγόρειους που δίδασκαν "Γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς" ως τον Πλάτωνα που υποστήριζε ότι «Η ουσία της γνώσης είναι η αυτογνωσία» όπως έλεγε και ο μαθητής του, ο Αριστοτέλης «Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου, είναι η αρχή όλης της σοφίας». Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, ο Θαλής, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, έλεγε: "Το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή είναι να γνωρίσεις τον Εαυτό".

Πιο πριν από τους Έλληνες φιλοσόφους, οι Ουπανισάδες (Upanishads-800 π.Χ.) δίδασκαν ότι η γνώση του Εαυτού ήταν ο απώτερος στόχος της ζωής. «Γνώρισε τον εαυτό σου και είσαι ελεύθερος». Στην Κάτα Ουπανισάδα (Katha Upanishad) διαβάζουμε: "Ο Εαυτός βρίσκεται πέρα από τις αισθήσεις και μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο από εκείνον που το γνωρίζει αυτό."

Οι ίδιες διδασκαλίες που έδωσε ο Βούδας στους μαθητές του, αλλά ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, ακόμα πριν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό (περίπου το 3150 π.Χ.), υπήρχαν οι διδασκαλίες: "Άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις τους θεούς".

Ο Σωκράτης πίστευε ότι μόνο όσοι έχουν Αυτογνωσία "Γνώθι Σ 'Αυτόν" μπορούν να βιώσουν την αληθινή ευτυχία. Πίστευε επίσης, ότι η ευτυχία έρχεται όταν κανείς διάγει μία ενάρετη ζωή και εστιάζει την προσοχή του από το σώμα προς την ψυχή.

Η εμπειρία και η γνώση του Εαυτού στη Γιόγκα ονομάζεται Moksha ή φώτιση-και κάποιος βιώνει εκείνη την κατάσταση που είναι πέρα από το σώμα, τον νου και τις αισθήσεις. Αυτή η εμπειρία έρχεται όταν κάποιος ξεπεράσει τον νου και γνωρίσει ότι ο εαυτός του είναι ριζωμένος στον Εαυτό και όχι στον νου. Αυτός ο Εαυτός μπορεί να εμπειριωθεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει κατανοητός από τον νου. Είναι μια υπερβατική εμπειρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εμπειρία του Εαυτού είναι η ταύτισή μας με τον νου. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τον νου, να κυριαρχήσουμε στον νου. Όταν ο νους ησυχάσει, τότε μπορούμε να δούμε τον Εαυτό.

Είναι η γιόγκα που μας δίνει τις πρακτικές για να γνωρίζουμε, να εμπειριώνουμε και να πραγματώνουμε τον Εαυτό και με τον καιρό να αποκτήσουμε καλύτερη σωματική υγεία, ηρεμία, εσωτερική χαρά και να ανακαλύψουμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε τον τεράστιο πλούτο δυναμικού και δημιουργικότητας που έχουμε μέσα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γιόγκα παίζει σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας όχι μόνο την ευρωπαϊκή κουλτούρα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Τεχνολογία και κοινωνικά μέσα

Μία από τις προτεραιότητες της Σατυανάντα Γιόγκα τα επόμενα χρόνια είναι η ανανέωση και αναβάθμιση του οπτικού υλικού, των κειμένων και της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας του Σατυανάντασραμ. Το έργο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του 2020 με την αναφόρτωση της νέας μας ιστοσελίδας.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ψηφιακή μας παρουσία αντανακλά την ομορφιά και τη φιλοσοφία της παράδοσής μας και συνδέει τους επισκέπτες με τη θετικότητα, την αισιοδοξία και τη χαρά που εμπνέει η παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα.

Μαζί με τα παραπάνω έργα, υπάρχουν και άλλα που ήδη γίνονται ή βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας, για τα οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το site: Δώστε τη γιόγκα στα παιδιά, Σατυανάντα Μαθ-ΑΜΒΑ, Sangha, Ομάδες γυναικών Σατυανάντα και δημοσιεύσεις.