Η κοινωνική εφαρμογή της Γιόγκα από το Σατυανάντα Μαθ – Άμπα

Η πραγματική επιτυχία δεν μετράται από την κοινωνική θέση, τα οικονομικά κέρδη ή τα προσωπικά επιτεύγματα, αλλά από το πόσο κάποιος είναι σε θέση να προσφέρει στους άλλους όταν έχουν ανάγκη, για την ανύψωση και για την ανακούφισή τους.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Το Σατυανάντα Μαθ ιδρύθηκε το 1991 από την Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι προς τιμήν του γκούρου της, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, και την αποστολή που της ανέθεσε να εξυψώσει και να φέρει χαρά στους λιγότερο προνομιούχους ανθρώπους και σε όσους έχουν ανάγκη. Η σανκάλπα (sankalpa) του συνοψίζεται στη φράση “Υπηρέτησε, Αγάπησε, Δώσε” και υπήρξε ο θεμέλιος λίθος για όλες τις δραστηριότητές του στην Ρίκυαπιτ της Ινδίας.

Το Σατυανάντα Μαθ αποτελεί τη φιλανθρωπική έκφραση του Σατυανάντασραμ Ελλάδος.

Σκοπός του είναι η ευημερία των άλλων ανθρώπων και η προσφορά υπηρεσίας για το γενικό κοινωνικό καλό, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την κοινωνική τάξη, μέσω της φιλοσοφίας και τις πρακτικές γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα. Οι φιλανθρωπικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά προγράμματα παροχής υπηρεσιών σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και διάφορα εμπνευστικά έργα για την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι ομάδες γυναικών της Σατυανάντα Γιόγκα Ελλάδας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των σκοπών και των στόχων του Σατυανάντα Μαθ.

Το 2017, η Σουάμι Σιβαμούρτι εμπνευσμένη από τη δράση του Σατυανάντα Μαθ, δημιούργησε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό (Κοιν.Σ.Επ) με την ονομασία “Σατυανάντα Μαθ – Άμπα”, με σκοπό να εξυπηρετήσει τους στόχους του Σατυανάντα Μαθ στην Αθήνα και αποτελεί τη νομική οντότητα του τελευταίου. Άμπα σημαίνει συμπονετική μητέρα. Το Σατυανάντα Μαθ – Άμπα είναι σε θέση να αναλάβει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, με στόχο την προώθηση του πνεύματος και των στόχων του Σατυανάντα Μαθ σε εθνικό επίπεδο.

Οι δραστηριότητές του στοχεύουν στην υποστήριξη των λιγότερο προνομιούχων μελών της κοινωνίας μας προσφέροντάς τους υποστήριξη μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων και κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση και προσφέροντας επίσης, όπου χρειάζεται, απαραίτητα καθημερινά είδη, όπως τρόφιμα και ρούχα. Στόχος της επίσης είναι να δώσει κίνητρα στους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας, προσφέροντας τους απασχόληση στο πλαίσιο των δικών της δραστηριοτήτων, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Όσο περισσότερο δίνουμε, τόσο πιο σπουδαίοι γινόμαστε, μαθαίνοντας να βλέπουμε τον εαυτό μας στους άλλους. Ο πόνος τους γίνεται δικός μας πόνος και η χαρά τους δική μας χαρά.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Φροντίστε τις ανάγκες των άλλων και οι δικές σας ανάγκες θα φροντιστούν, φροντίστε την ευημερία των άλλων και η δική σας ευημερία θα φροντιστεί, φροντίστε την απελευθέρωση (Moksha) των άλλων και η δική σας απελευθέρωσή (Moksha) θα φροντιστεί. Υπηρετείστε τους φτωχούς, δώστε φαγητό στους πεινασμένους, φροντίστε τους άρρωστους, πηγαίνετε από πόρτα σε πόρτα και δείτε ποια είναι τα προβλήματά τους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φτάσετε στην ειρήνη. Αυτές είναι οι εντολές του Χριστού και όλων των πνευματικών δασκάλων “Αγάπησε τον γείτονά σου σαν τον Εαυτό σου”. “Κάντε στους άλλους ό,τι θα επιθυμούσατε να κάνουν οι άλλοι σε σας”. Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς κάτι άλλο. Το μυστικό είναι μόνο να το εφαρμόσουμε στην πράξη.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Οι δράσεις του Σατυανάντα Μαθ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διδασκαλία της γιόγκα στους πρόσφυγες και διανομή φαγητού στους άστεγους.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2011, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα όλο και μεγαλώνει.
Στη Θεσσαλονίκη το 2013, μια ομάδα από Σέβα γιόγκις, εμπνευσμένη από τους στόχους και τους σκοπούς του Σατυανάντα Μαθ, δημιούργησε μια φιλανθρωπική οργάνωση – την Annapurna, για να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα των αστέγων στη Θεσσαλονίκη.

Αυτήν την περίοδο, τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα της Annapurna έχει αναλάβει την σίτιση 230 αστέγων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία φορά την εβδομάδα. Μέχρι τώρα, η ομάδα της Annapurna έχει προσφέρει πάνω από 40.000 γεύματα στους άστεγους με δικά της έξοδα και 4.500 γεύματα σε πρόσφυγες. Εκατοντάδες κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα μοιράστηκαν στους άστεγους για τους χειμερινούς μήνες.

Στην Αθήνα, το 2015, ξεκίνησε ένα νέο έργο και το φαγητό για τους άστεγους και τους πρόσφυγες προετοιμάζεται και διανέμεται τακτικά σε εβδομαδιαία βάση.

Εντυπώσεις από τους Σέβα γιόγκις της Αmba και της Annapurna υπό την αιγίδα του Σατυανάντα Μαθ.

Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός των Σέβα γιόγκις στην κουζίνα της Annapurna που γίνεται μεταδοτικός. Τα μέλη συγκεντρώνονται ο ένας στο σπίτι του άλλου για να μαγειρέψουν και γενικά να ετοιμάσουν τα γεύματα με πολλή αγάπη και φροντίδα.
Σαννυάσιν Σίβακαρ

Κάθε φορά που διανέμουμε τα γεύματα μας συγκλονιζόμαστε από συγκίνηση. Μερικοί από μας κλαίνε ή νιώθουν βαθιά συγκινημένοι. Αυτό που έχουμε νιώσει έως τώρα είναι το αίσθημα της «atmabhava» (ένα βαθύ συναίσθημα ενότητας με όλους). Αυτό συμβαίνει όταν ανοίγει πλήρως το «άναχατ» (το τσάκρα της καρδιάς) και η μπάκτι (bhakti) ρέει και αυτό είναι το πιο κοντινό σημείο που μπορεί κανείς να νιώσει, στον Θεό. Όλοι μας, σε κάποιο στάδιο, νιώσαμε το ίδιο συναίσθημα. Όταν οι άστεγοι λαμβάνουν το πακέτο τους και εκφράζουν την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους λέγοντας «ευχαριστώ», λέμε κι εμείς «ευχαριστώ» σε εκείνους, επειδή συνειδητοποιούμε ότι βοηθώντας τους βοηθάμε την προσωπική μας εξέλιξη.

Δεν πρόκειται για πνευματική αποκάλυψη, αλλά για ένα βαθύ συναίσθημα από την καρδιά. Αυτό το συναίσθημα της «atmabhava», να βλέπεις τον Θεό σε όλα τα όντα, υπαγορεύει τον τρόπο που γίνεται η προσφορά τροφίμων στους άστεγους. Υπάρχει σχολαστική φροντίδα και αγάπη όλων όσων συμμετέχουν στα γεύματα, στον τρόπο με τον οποίο διανέμονται και στη στάση που νιώθουμε, η οποία είναι η εξής: “είμαι έτοιμος να τροφοδοτήσω τον Θεό” και αυτό κάνει την ομάδα να συνειδητοποιήσει ότι όλα πρέπει να οργανωθούν όμορφα και τέλεια. Ο σκοπός πίσω από αυτή τη χειρονομία πρέπει να είναι η αγάπη.
Ντέβι 

Από το 2015 διεξάγεται σε συνεχή βάση ένα πρόγραμμα για τη διδασκαλία της γιόγκα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο Δημόσιο σχολείο της Λάρισας, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που βασίζονται στη γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα.

Έχω συμπληρώσει το τρίτο συνεχές έτος της συνεργασίας μου σε εθελοντική βάση με την ειδική σχολή της Λάρισας, διδάσκοντας τη γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που έχουν γνωστικές ή κινητικές δυσκολίες και δουλεύοντας με παιδιά με διανοητική ανωριμότητα και Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Οι επαγγελματίες θεραπευτές που παρακολούθησαν τα παιδιά κατά την περίοδο αυτή σημείωσαν τις σημαντικές βελτιώσεις στην οργάνωση, την απόδοση και τη συγκέντρωση των παιδιών μέσα στην τάξη. Το έργο θα συνεχιστεί και η νέα εκπαιδευτική περίοδος θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2018.
Σαννυάσιν Τζανάκι

Γιόγκα για Παιδιά σε Ορφανοτροφεία

Από το 2013, η Ομάδα Γυναικών της Καβάλας, υπό την αιγίδα του Σατυανάντα Μαθ, προσφέρει βοήθεια στα παιδιά του Κέντρου Πρόνοιας του Αγίου Γεωργίου που έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα καθώς κάποια από αυτά έχουν κακοποιηθεί τόσο σωματικά όσο και σεξουαλικά.

Ορφανοτροφείο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης

Από το 2012, το Σατυανάντα Μαθ έχει βοηθήσει το ορφανοτροφείο ΠΙΚΠΑ στέλνοντας παιχνίδια στα παιδιά για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, εμβόλια καθώς και με επισκέψεις στα παιδιά σε τακτική βάση.

Η επαφή με μικρά παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να περιγραφεί καθώς η επιθυμία τους να βρουν έναν γονέα και να φύγουν είναι τόσο έντονη … Η εμπειρία μου στο ορφανοτροφείο της Πεντέλης με διδάσκει, όπως όλες οι δραστηριότητες της Σέβα, να ξεχάσω το εγώ και να δω πέρα από τις δικές μου ανάγκες, να δω τις ανάγκες των άλλων, στην περίπτωση αυτή, των παιδιών. Είμαι πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω σε αυτή τη Σέβα.
Σαννυάσιν Ατμαμπάβα 

Γιόγκα σε άνεργους

Για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας και τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων χωρίς εργασία, τα Διαλογιστικά Κέντρα Σατυανάντα Γιόγκα προσφέρουν δωρεάν κύκλους γιόγκα σε άνεργους.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή σε αυτά τα τμήματα αυξάνονται, καθώς αυξάνεται η ανάγκη για σημαντική ανακούφιση από εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις και συγκρούσεις. Πολλοί άνθρωποι σταματούν και στερούνται τα τεράστια οφέλη των τεχνικών και της φιλοσοφίας της γιόγκα λόγω οικονομικής ανάγκης. Για άλλη μια φορά, έχουν την ευκαιρία να εξισορροπήσουν το σώμα τους, να ενισχύσουν τον νου, τη δύναμη της θέλησής τους και να ξαναβρούν τη δημιουργικότητα, τη χαρά και την αυτοεκτίμηση που υπάρχουν σε κάθε έναν από εμάς.
Σαννυάσιν Αχιμσαμούρτι

Γιόγκα σε ηλικιωμένους

Η Ομάδα Γυναικών του Βόλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια επισκέπτεται και φροντίζει τις ανάγκες των κατοίκων του “Νοσηλευτικού χώρου του Βόλου” προσφέροντας τη σειρά των άσανα ΠΜ1.

Στην αρχή οι ομάδες δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν αλλά άρχισαν αν συμμετέχουν σιγά -σιγά και τελικά τώρα υπάρχει μεγάλη χαρά και γέλιο και μας ζητούν να επιστρέψουμε σύντομα και εμείς φεύγουμε με τις καρδιές μας γεμάτες.
Σαννυάσιν Aϊσουάρια

Γιόγκα στις φυλακές

Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εισαγωγή της διδασκαλίας γιόγκα στις φυλακές το 2017, οι υποστηρικτές του Σατυανάντα Μαθ, άρχισαν να δίνουν κύκλους γιόγκα στους κρατούμενους στη φυλακή Γρεβενών, στη βόρεια Ελλάδα, μία φορά την εβδομάδα.

Το Σατυανάντα Μαθ βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα για να προσφέρει κύκλους γιόγκα στους κρατούμενους σε τακτική βάση.
Επιπλέον, προσφέρονται ρούχα, βασική υγειονομική περίθαλψη και παιχνίδια σε γυναίκες και παιδιά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

• Γίνετε και εσείς εθελοντής στην ομάδα μας και βοηθήστε σε οποιοδήποτε από τα έργα μας. Το Σατυανάντα Μαθ – Άμπα καλωσορίζει όλους τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τον χρόνο, την εμπειρία και γενικά την καλή τους διάθεση, όπως αυτά εκφράζονται από το “Κεφάλι,την Καρδιά και τα Χέρια” τους. Είναι επίσης ευπρόσδεκτες όλες οι ιδέες για νέα έργα που μπορούν να προωθήσουν τους στόχους και τους σκοπούς του.

• Κάντε μία οικονομική δωρεά. Το Σατυανάντα Μαθ – Άμπα χρειάζεται την οικονομική σας βοήθεια, καθώς δεν διαθέτει δική της χρηματοδότηση. Το συνολικό ποσό της δωρεάς διαβιβάζεται στο έργο της επιλογής σας και δεν υπάρχουν έξοδα διοίκησης.

• Βοηθήστε να στηρίξουμε τις οικογένειες της Ρίκυας στην Ινδία, κάνοντας μια οικονομική δωρεά. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στις ομάδες που ταξιδεύουν στην Ινδία για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Yajna Sat Chandi, Sita Kalyanam και της Yoga Poornima και να συμμετέχετε στη χαρά της προσφοράς και της διανομής του prasad ( με τη μορφή τροφής, ρούχων, εργαλείων κλπ.) στις ίδιες τις οικογένειες των χωρικών και να βιώσετε τη σανκάλπα του Σουάμι Σιβανάντα “Υπηρέτησε, Αγάπησε, Δώσε”.

Όνομα τραπέζης: Alpha Bank
Αριθμός Λογαριασμού: 147002002002341
Ονομα Δικαιούχου: Σατυανάντασραμ Ελλάδας
ΙΒΑΝ: GR8501401470147002002002341

Ο δωρητής πρέπει να αναφέρει το όνομα του και το AΦΜ του με την υποβολή.

Το Σατυανάντα Μαθ θα αναπτυχθεί και θα επεκτείνει τις υπηρεσίες του με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα καθώς ο ελληνικός λαός κατανοεί τη στέρηση και νιώθει τις ανάγκες άλλων. Αυτό θα γίνει τρόπος ζωής.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Πληροφορίες επικοινωνίας: [email protected]

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτήν την όμορφη κοινότητα προσφοράς

Είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε μαζί μας και να μας βοηθήσετε να πετύχουμε τους στόχους μας και τους σκοπούς μας. Το σωματείο μας χρειάζεται ανθρώπους που είναι έτοιμοι να προσφέρουν την καρδιά τους, τις ικανότητές και τις ιδέες τους.

shutterstock_1026449446 [Converted]2

Εάν σας ενδιαφέρουν οι ανάγκες άλλων, σας χρειαζόμαστε.
Εάν έχετε μια γενναιόδωρη καρδιά, σας χρειαζόμαστε.
Αν προσφέρετε απλόχερα, σας χρειαζόμαστε.
Εάν έχετε λαμπρές ιδέες, σας χρειαζόμαστε.

Οι εισφορές σας μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, να υποστηρίξουμε και να εργαστούμε για την εκπλήρωση του οράματος του Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, του Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι και της παράδοσής τους, για την ειρήνη και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας.

X

Σατυανάντα Μαθ - Άμπα

Η κοινωνική εφαρμογή της Γιόγκα από το Σατυανάντα Μαθ - Άμπα

Η πραγματική επιτυχία δεν μετράται από την κοινωνική θέση, τα οικονομικά κέρδη ή τα προσωπικά επιτεύγματα, αλλά από το πόσο κάποιος είναι σε θέση να προσφέρει στους άλλους όταν έχουν ανάγκη, για την ανύψωση και για την ανακούφισή τους.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Το Σατυανάντα Μαθ ιδρύθηκε το 1991 από την Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι προς τιμήν του γκούρου της, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, και την αποστολή που της ανέθεσε να εξυψώσει και να φέρει χαρά στους λιγότερο προνομιούχους ανθρώπους και σε όσους έχουν ανάγκη. Η σανκάλπα (sankalpa) του συνοψίζεται στη φράση "Υπηρέτησε, Αγάπησε, Δώσε" και υπήρξε ο θεμέλιος λίθος για όλες τις δραστηριότητές του στην Ρίκυαπιτ της Ινδίας.

Το Σατυανάντα Μαθ αποτελεί τη φιλανθρωπική έκφραση του Σατυανάντασραμ Ελλάδος.

Σκοπός του είναι η ευημερία των άλλων ανθρώπων και η προσφορά υπηρεσίας για το γενικό κοινωνικό καλό, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την κοινωνική τάξη, μέσω της φιλοσοφίας και τις πρακτικές γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα. Οι φιλανθρωπικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά προγράμματα παροχής υπηρεσιών σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και διάφορα εμπνευστικά έργα για την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι ομάδες γυναικών της Σατυανάντα Γιόγκα Ελλάδας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των σκοπών και των στόχων του Σατυανάντα Μαθ.

Το 2017, η Σουάμι Σιβαμούρτι εμπνευσμένη από τη δράση του Σατυανάντα Μαθ, δημιούργησε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό (Κοιν.Σ.Επ) με την ονομασία "Σατυανάντα Μαθ - Άμπα", με σκοπό να εξυπηρετήσει τους στόχους του Σατυανάντα Μαθ στην Αθήνα και αποτελεί τη νομική οντότητα του τελευταίου. Άμπα σημαίνει συμπονετική μητέρα. Το Σατυανάντα Μαθ - Άμπα είναι σε θέση να αναλάβει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, με στόχο την προώθηση του πνεύματος και των στόχων του Σατυανάντα Μαθ σε εθνικό επίπεδο.

Οι δραστηριότητές του στοχεύουν στην υποστήριξη των λιγότερο προνομιούχων μελών της κοινωνίας μας προσφέροντάς τους υποστήριξη μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων και κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση και προσφέροντας επίσης, όπου χρειάζεται, απαραίτητα καθημερινά είδη, όπως τρόφιμα και ρούχα. Στόχος της επίσης είναι να δώσει κίνητρα στους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας, προσφέροντας τους απασχόληση στο πλαίσιο των δικών της δραστηριοτήτων, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Όσο περισσότερο δίνουμε, τόσο πιο σπουδαίοι γινόμαστε, μαθαίνοντας να βλέπουμε τον εαυτό μας στους άλλους. Ο πόνος τους γίνεται δικός μας πόνος και η χαρά τους δική μας χαρά.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Φροντίστε τις ανάγκες των άλλων και οι δικές σας ανάγκες θα φροντιστούν, φροντίστε την ευημερία των άλλων και η δική σας ευημερία θα φροντιστεί, φροντίστε την απελευθέρωση (Moksha) των άλλων και η δική σας απελευθέρωσή (Moksha) θα φροντιστεί. Υπηρετείστε τους φτωχούς, δώστε φαγητό στους πεινασμένους, φροντίστε τους άρρωστους, πηγαίνετε από πόρτα σε πόρτα και δείτε ποια είναι τα προβλήματά τους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φτάσετε στην ειρήνη. Αυτές είναι οι εντολές του Χριστού και όλων των πνευματικών δασκάλων "Αγάπησε τον γείτονά σου σαν τον Εαυτό σου". "Κάντε στους άλλους ό,τι θα επιθυμούσατε να κάνουν οι άλλοι σε σας". Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς κάτι άλλο. Το μυστικό είναι μόνο να το εφαρμόσουμε στην πράξη.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Οι δράσεις του Σατυανάντα Μαθ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διδασκαλία της γιόγκα στους πρόσφυγες και διανομή φαγητού στους άστεγους.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2011, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα όλο και μεγαλώνει.
Στη Θεσσαλονίκη το 2013, μια ομάδα από Σέβα γιόγκις, εμπνευσμένη από τους στόχους και τους σκοπούς του Σατυανάντα Μαθ, δημιούργησε μια φιλανθρωπική οργάνωση - την Annapurna, για να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα των αστέγων στη Θεσσαλονίκη.

Αυτήν την περίοδο, τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα της Annapurna έχει αναλάβει την σίτιση 230 αστέγων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία φορά την εβδομάδα. Μέχρι τώρα, η ομάδα της Annapurna έχει προσφέρει πάνω από 40.000 γεύματα στους άστεγους με δικά της έξοδα και 4.500 γεύματα σε πρόσφυγες. Εκατοντάδες κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα μοιράστηκαν στους άστεγους για τους χειμερινούς μήνες.

Στην Αθήνα, το 2015, ξεκίνησε ένα νέο έργο και το φαγητό για τους άστεγους και τους πρόσφυγες προετοιμάζεται και διανέμεται τακτικά σε εβδομαδιαία βάση.

Εντυπώσεις από τους Σέβα γιόγκις της Αmba και της Annapurna υπό την αιγίδα του Σατυανάντα Μαθ.

Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός των Σέβα γιόγκις στην κουζίνα της Annapurna που γίνεται μεταδοτικός. Τα μέλη συγκεντρώνονται ο ένας στο σπίτι του άλλου για να μαγειρέψουν και γενικά να ετοιμάσουν τα γεύματα με πολλή αγάπη και φροντίδα.
Σαννυάσιν Σίβακαρ

Κάθε φορά που διανέμουμε τα γεύματα μας συγκλονιζόμαστε από συγκίνηση. Μερικοί από μας κλαίνε ή νιώθουν βαθιά συγκινημένοι. Αυτό που έχουμε νιώσει έως τώρα είναι το αίσθημα της «atmabhava» (ένα βαθύ συναίσθημα ενότητας με όλους). Αυτό συμβαίνει όταν ανοίγει πλήρως το «άναχατ» (το τσάκρα της καρδιάς) και η μπάκτι (bhakti) ρέει και αυτό είναι το πιο κοντινό σημείο που μπορεί κανείς να νιώσει, στον Θεό. Όλοι μας, σε κάποιο στάδιο, νιώσαμε το ίδιο συναίσθημα. Όταν οι άστεγοι λαμβάνουν το πακέτο τους και εκφράζουν την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους λέγοντας «ευχαριστώ», λέμε κι εμείς «ευχαριστώ» σε εκείνους, επειδή συνειδητοποιούμε ότι βοηθώντας τους βοηθάμε την προσωπική μας εξέλιξη.

Δεν πρόκειται για πνευματική αποκάλυψη, αλλά για ένα βαθύ συναίσθημα από την καρδιά. Αυτό το συναίσθημα της «atmabhava», να βλέπεις τον Θεό σε όλα τα όντα, υπαγορεύει τον τρόπο που γίνεται η προσφορά τροφίμων στους άστεγους. Υπάρχει σχολαστική φροντίδα και αγάπη όλων όσων συμμετέχουν στα γεύματα, στον τρόπο με τον οποίο διανέμονται και στη στάση που νιώθουμε, η οποία είναι η εξής: "είμαι έτοιμος να τροφοδοτήσω τον Θεό" και αυτό κάνει την ομάδα να συνειδητοποιήσει ότι όλα πρέπει να οργανωθούν όμορφα και τέλεια. Ο σκοπός πίσω από αυτή τη χειρονομία πρέπει να είναι η αγάπη.
Ντέβι 

Από το 2015 διεξάγεται σε συνεχή βάση ένα πρόγραμμα για τη διδασκαλία της γιόγκα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο Δημόσιο σχολείο της Λάρισας, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που βασίζονται στη γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα.

Έχω συμπληρώσει το τρίτο συνεχές έτος της συνεργασίας μου σε εθελοντική βάση με την ειδική σχολή της Λάρισας, διδάσκοντας τη γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που έχουν γνωστικές ή κινητικές δυσκολίες και δουλεύοντας με παιδιά με διανοητική ανωριμότητα και Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Οι επαγγελματίες θεραπευτές που παρακολούθησαν τα παιδιά κατά την περίοδο αυτή σημείωσαν τις σημαντικές βελτιώσεις στην οργάνωση, την απόδοση και τη συγκέντρωση των παιδιών μέσα στην τάξη. Το έργο θα συνεχιστεί και η νέα εκπαιδευτική περίοδος θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2018.
Σαννυάσιν Τζανάκι

Γιόγκα για Παιδιά σε Ορφανοτροφεία

Από το 2013, η Ομάδα Γυναικών της Καβάλας, υπό την αιγίδα του Σατυανάντα Μαθ, προσφέρει βοήθεια στα παιδιά του Κέντρου Πρόνοιας του Αγίου Γεωργίου που έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα καθώς κάποια από αυτά έχουν κακοποιηθεί τόσο σωματικά όσο και σεξουαλικά.

Ορφανοτροφείο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης

Από το 2012, το Σατυανάντα Μαθ έχει βοηθήσει το ορφανοτροφείο ΠΙΚΠΑ στέλνοντας παιχνίδια στα παιδιά για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, εμβόλια καθώς και με επισκέψεις στα παιδιά σε τακτική βάση.

Η επαφή με μικρά παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να περιγραφεί καθώς η επιθυμία τους να βρουν έναν γονέα και να φύγουν είναι τόσο έντονη ... Η εμπειρία μου στο ορφανοτροφείο της Πεντέλης με διδάσκει, όπως όλες οι δραστηριότητες της Σέβα, να ξεχάσω το εγώ και να δω πέρα από τις δικές μου ανάγκες, να δω τις ανάγκες των άλλων, στην περίπτωση αυτή, των παιδιών. Είμαι πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω σε αυτή τη Σέβα.
Σαννυάσιν Ατμαμπάβα 

Γιόγκα σε άνεργους

Για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας και τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων χωρίς εργασία, τα Διαλογιστικά Κέντρα Σατυανάντα Γιόγκα προσφέρουν δωρεάν κύκλους γιόγκα σε άνεργους.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή σε αυτά τα τμήματα αυξάνονται, καθώς αυξάνεται η ανάγκη για σημαντική ανακούφιση από εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις και συγκρούσεις. Πολλοί άνθρωποι σταματούν και στερούνται τα τεράστια οφέλη των τεχνικών και της φιλοσοφίας της γιόγκα λόγω οικονομικής ανάγκης. Για άλλη μια φορά, έχουν την ευκαιρία να εξισορροπήσουν το σώμα τους, να ενισχύσουν τον νου, τη δύναμη της θέλησής τους και να ξαναβρούν τη δημιουργικότητα, τη χαρά και την αυτοεκτίμηση που υπάρχουν σε κάθε έναν από εμάς.
Σαννυάσιν Αχιμσαμούρτι

Γιόγκα σε ηλικιωμένους

Η Ομάδα Γυναικών του Βόλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια επισκέπτεται και φροντίζει τις ανάγκες των κατοίκων του "Νοσηλευτικού χώρου του Βόλου" προσφέροντας τη σειρά των άσανα ΠΜ1.

Στην αρχή οι ομάδες δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν αλλά άρχισαν αν συμμετέχουν σιγά -σιγά και τελικά τώρα υπάρχει μεγάλη χαρά και γέλιο και μας ζητούν να επιστρέψουμε σύντομα και εμείς φεύγουμε με τις καρδιές μας γεμάτες.
Σαννυάσιν Aϊσουάρια

Γιόγκα στις φυλακές

Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εισαγωγή της διδασκαλίας γιόγκα στις φυλακές το 2017, οι υποστηρικτές του Σατυανάντα Μαθ, άρχισαν να δίνουν κύκλους γιόγκα στους κρατούμενους στη φυλακή Γρεβενών, στη βόρεια Ελλάδα, μία φορά την εβδομάδα.

Το Σατυανάντα Μαθ βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα για να προσφέρει κύκλους γιόγκα στους κρατούμενους σε τακτική βάση.
Επιπλέον, προσφέρονται ρούχα, βασική υγειονομική περίθαλψη και παιχνίδια σε γυναίκες και παιδιά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

• Γίνετε και εσείς εθελοντής στην ομάδα μας και βοηθήστε σε οποιοδήποτε από τα έργα μας. Το Σατυανάντα Μαθ - Άμπα καλωσορίζει όλους τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τον χρόνο, την εμπειρία και γενικά την καλή τους διάθεση, όπως αυτά εκφράζονται από το "Κεφάλι,την Καρδιά και τα Χέρια" τους. Είναι επίσης ευπρόσδεκτες όλες οι ιδέες για νέα έργα που μπορούν να προωθήσουν τους στόχους και τους σκοπούς του.

• Κάντε μία οικονομική δωρεά. Το Σατυανάντα Μαθ - Άμπα χρειάζεται την οικονομική σας βοήθεια, καθώς δεν διαθέτει δική της χρηματοδότηση. Το συνολικό ποσό της δωρεάς διαβιβάζεται στο έργο της επιλογής σας και δεν υπάρχουν έξοδα διοίκησης.

• Βοηθήστε να στηρίξουμε τις οικογένειες της Ρίκυας στην Ινδία, κάνοντας μια οικονομική δωρεά. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στις ομάδες που ταξιδεύουν στην Ινδία για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Yajna Sat Chandi, Sita Kalyanam και της Yoga Poornima και να συμμετέχετε στη χαρά της προσφοράς και της διανομής του prasad ( με τη μορφή τροφής, ρούχων, εργαλείων κλπ.) στις ίδιες τις οικογένειες των χωρικών και να βιώσετε τη σανκάλπα του Σουάμι Σιβανάντα "Υπηρέτησε, Αγάπησε, Δώσε".

Όνομα τραπέζης: Alpha Bank
Αριθμός Λογαριασμού: 147002002002341
Ονομα Δικαιούχου: Σατυανάντασραμ Ελλάδας
ΙΒΑΝ: GR8501401470147002002002341

Ο δωρητής πρέπει να αναφέρει το όνομα του και το AΦΜ του με την υποβολή.

Το Σατυανάντα Μαθ θα αναπτυχθεί και θα επεκτείνει τις υπηρεσίες του με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα καθώς ο ελληνικός λαός κατανοεί τη στέρηση και νιώθει τις ανάγκες άλλων. Αυτό θα γίνει τρόπος ζωής.
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Πληροφορίες επικοινωνίας: [email protected]