Όταν ένας ασθενής ζητά βοήθεια, κάποιος πρέπει να τον διδάξει γιόγκα. Φυσικά η ασθένειά του θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσει εκεί. Κάποιος θα πρέπει να τον εισάγει στον πνευματικό τομέα της ζωής.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
Γιόγκα και Διαχείριση του Καρκίνου
Η Γιόγκα και Υγεία (η διαχείριση του καρκίνου μέσω γιογκικών πρακτικών) είναι ένα έργο του Σατυανάντασραμ Ελλάδος που εμπνεύστηκε η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, το οποίο δημιουργήθηκε και διευθύνεται από μέλη της Ομάδας Γυναικών Σατυανάντα Θεσσαλονίκης.
Ορισμένα από τα μέλη της Ομάδας Γυναικών είχαν νοσήσει από καρκίνο και εφαρμόζοντας, εκείνη την εποχή, συγκεκριμένες γιογκικές πρακτικές, κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Οι πρώτοι κύκλοι Γιόγκα και Υγεία, ξεκίνησαν το 2012 και αποτελούνταν κυρίως από τη Γιόγκα Νίντρα του συστήματος Σατυανάντα, με συγκεκριμένους οραματισμούς που βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Από τότε, η ομάδα των ασκούμενων αναπτύχθηκε σε μία εξειδικευμένη συνεδρία γιόγκα, διάρκειας μιάμισης ώρας, που διαχειρίζεται όλα τα στάδια του καρκίνου του μαστού και των θεραπειών του (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία) εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα. Από τον Οκτώβριο του 2013, οι συνεδρίες αυτές προσφέρονται στα μέλη της οργάνωσης Άλμα Ζωής στη Θεσσαλονίκη (μια μη κερδοσκοπική εθνική οργάνωση που βοηθά γυναίκες με καρκίνο του μαστού) και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι γυναίκες ήταν τόσο μεγάλο που δημιουργήθηκε και δεύτερη ομάδα για συνεδρίες.
Περαιτέρω συνεργασία με την οργάνωση περιλαμβάνει μια Ανοιχτή Ημέρα γιόγκα κατά την εβδομάδα "Ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο", καθώς και συμμετοχή σε συνέδρια της οργάνωσης Άλμα Ζωής. Πρόσφατα, η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι επικοινώνησε με το Άλμα Ζωής ώστε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον.
Πάνω από 50 γυναίκες, συνολικά, παρακολούθησαν τις συνεδρίες Γιόγκα και Υγεία κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων 7 ετών. Αυτήν την περίοδο γίνονται δύο κύκλοι γιόγκα κάθε Τετάρτη, με μέσο όρο δέκα γυναίκες σε κάθε τάξη. Ο προχωρημένος κύκλος παρακολουθείται από γυναίκες που έχουν εμπειρία στη γιόγκα και έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, ενώ ο δεύτερος κύκλος παρακολουθείται από γυναίκες χωρίς προηγούμενη εμπειρία στη γιόγκα και που εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία.
Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί ένα ειδικό πρόγραμμα πρακτικών το οποίο καθοδηγεί και εμπνέει τους εισηγητές γιόγκα σε κάθε τους βήμα.
Εισηγήτριες γιόγκα για αυτήν την περίοδο: Σαννυάσινς Αμριτμούρτι και Πούρνα. Η σαννυάσιν Λάκσμι έχει επίσης διδάξει σε αυτό το πρτζεκτ (2014-2016).
Συνέδριο: Διαχείριση του Καρκίνου: 14-15 Νοεμβρίου, 2020
Το συνέδριο αυτό αποτελεί τον προπομπό για μια σειρά σεμιναρίων σχετικά με τη γιογκική διαχείριση του καρκίνου, που προγραμματίζονται για το εγγύς μέλλον. Το συνέδριο, καθώς και τα σεμινάρια που θα ακολουθήσουν, εξετάζει το πώς λειτουργούν οι γιογκικές πρακτικές ώστε να βοηθούν ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο, τους βοηθούν τους να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους, δημιουργούν μια υποστηρικτική κοινότητα στην οποία αισθάνονται μέρος της, βοηθούν τους ανθρώπους στη θεραπεία τους και παρουσιάζουν πρακτικές για την ανάκτηση και τη διατήρηση της καλής υγείας.
Το έργο της Γιόγκα και της διαχείρισης του Καρκίνου απαιτεί τόσο χρηματική όσο και εθελοντική υποστήριξη, προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο. Οι δωρεές είναι ευπρόσδεκτες.