SATYANANDA YOGA®
SATYANANDA YOGA®, γνωστό και ως Bihar Yoga, ιδρύθηκε από τον Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι (1923-2009). Αφού έλαβε την εντολή από τον γκουρού του, τον Σρι Σουάμι Σιβανάντα Σαρασουάτι από το Ρισικές, (1887-1963), να «διαδώσει τη γιόγκα από πόρτα σε πόρτα και από την ακτή στην ακτή», πήρε τη «γιόγκα της σύνθεσης» και τη συνδύασε με πρακτικές της Βεδάντα και της Τάντρα μαζί με τις αρχαίες γιογκικές τεχνικές, τις απλοποίησε ώστε οι απλοί άνθρωποι να τις εφαρμόζουν στη σύγχρονη ζωή με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Η Σατυανάντα Γιόγκα ενσωματώνει πολλούς κλάδους της γιόγκα με έναν συστηματικό τρόπο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ασκούμενο να επιτύχει την ισορροπία και την πληρότητα. Η Χάθα γιόγκα,η ράτζα γιόγκα, η κρίγια γιόγκα, η κάρμα γιόγκα, η μπάκτι γιόγκα και η γκυάνα γιόγκα θέτουν τα θεμέλια για να αναπτυχθούν οι ικανότητες που ενυπάρχουν στο κεφάλι, την καρδιά και τα χέρια, που είναι μέρος της αρχαίας ταντρικής παράδοσης. Η κουνταλίνι γιόγκα, η μάντρα γιόγκα, η νάντα γιόγκα, η λάγια γιόγκα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται επίσης στη Σατυανάντα Γιόγκα.
Η διάδοση της γιόγκα παγκοσμίως
Το 1956, ο Σρι Σουάμι Σιβανάντα κάλεσε τον μαθητή του, τον Σρι Σουάμι Σατυανάντα, και του έδωσε την εντολή να διαδώσει τη γιόγκα σε όλο τον κόσμο. Αυτό υπήρξε η αποστολή του Σρι Σουάμι Σατυανάντα και κατά τη διάρκεια των ετών από το 1963 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 δίδαξε την επιστήμη της γιόγκα, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κάνοντας τη λέξη γιόγκα οικεία σε όλους.
Διεθνές Κίνημα της Αδελφότητας της Γιόγκα
Το 1956, ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα ίδρυσε το Διεθνές Κίνημα της Αδελφότητας της Γιόγκα (International Yoga Fellowship Movement, I.Y.F.M) με σκοπό τη διάδοση της γιόγκα παγκοσμίως, για να εκπληρώσει την εντολή που έλαβε από τον γκούρου του. Η διάδοση της γιόγκα ξεκίνησε μέσα από αυτό το όραμα με τους ακόλουθους στόχους:
• Τη δημιουργία κέντρων κατάρτισης γιόγκα.
• Τη διάδοση της γνώσης της γιόγκα μέσω δημοσιεύσεων.
• Την Ίδρυση κλινικών γιόγκα.
• Την έρευνα για τη γιόγκα.
• Εισαγωγή της γιόγκα σε σχολεία και κολέγια.
Στόχος του IYFM είναι να δημιουργήσει μια παγκόσμια επίγνωση για τη γιογκική επιστήμη, τις πρακτικές και τον τρόπο ζωής, προκειμένου να προωθήσει τη βέλτιστη σωματική υγεία, τη νοητική-ψυχική ευεξία και την πνευματική ανύψωση στον προσωπικό τρόπο ζωής, καθώς και στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον καθώς και να συμβάλει στην αρμονία του κόσμου.
Το όραμα αυτό άρχισε να εκδηλώνεται πολύ γρήγορα.
Το 1963 ιδρύθηκε το Bihar school of Yoga, όπως και τα άσραμ και τα κέντρα γιόγκα καθοδηγούμενα πνευματικά από τον Σουάμι Σατυανάντα στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο, τη δεκαετία του 1960 και τη δεκαετία του '70.
Το 1963, τυπώθηκε η πρώτη έκδοση ενός περιοδικού γιόγκα που θα μπορούσε να διαβαστεί τόσο στα αγγλικά (Γιόγκα) όσο και στα χίντι (Yoga Μag). Σήμερα αυτά τα περιοδικά, καθώς και ολόκληρη η έκδοση των βιβλίων, είναι προσβάσιμα online στο http://www.yogamag.net/
Έκτοτε, δημοσιεύσεις βιβλίων με περιεκτικές πρακτικές γιόγκα, καθοδήγηση στη γιογκική σάντανα και τον τρόπο ζωής έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες από το Bihar School of Yoga και το Yoga Publications Trust.
Μια σειρά από ερευνητικά έργα διεξήχθησαν στη δεκαετία του 1970 υπό την καθοδήγηση του Σουάμι Σατυανάντα και το 1984 εδραιώθηκε το ίδρυμα Yoga Research.
Το Bal Yoga Mitra Mandal (BYMM) ιδρύθηκε από τον Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι το 1955 για να μεταδώσει τη γιογκική εκπαίδευση στα παιδιά, από τα ίδια τα παιδιά. Με τη συμμετοχή τους και τη συνεργασία τους με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες ηγεσίας και αίσθημα αυτοπεποίθησης, ενώ επωφελούνται από τις γιογκικές πρακτικές.
Το σύμβολο του IYFM είναι το «τρίτο μάτι» της σοφίας, το Άγια Τσάκρα (Ajna chakra), ο σχηματισμός του μέσου εγκεφάλου στο παραψυχικό σώμα που χρησιμεύει ως έδρα της διαίσθησης και συνδέει κάθε υποψήφιο με τον γκούρου και τον Ίστα Ντέβατα (Istha Devata).
Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα είπε:
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φέρνουν δώρα για μένα και νομίζουν ότι θα με κάνουν ευτυχισμένο. Τέτοιες πράξεις μπορεί να τους δώσουν ένα αίσθημα αυτο-ικανοποίησης. Αλλά πώς μπορούν αυτά τα πράγματα να με ευχαριστήσουν; Είμαι ένας σάντου (sadhu) και είμαι εδώ για μια αποστολή. Όταν τελειώσει η δουλειά μου, δεν θα είμαι πλέον εδώ. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να μου δώσετε, είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είναι αυτή η αποστολή και πώς μπορείτε να την υπηρετήσετε καλύτερα.
Το Διεθνές Κίνημα της Αδελφότητας της Γιόγκα δεν έχει κανένα καταστατικό, κανένα λογαριασμό.
Είναι ο νους μου, το όραμά μου, μεταφρασμένα σε γλώσσα, σε δράση.
Η Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ (Bihar School of Yoga)
Η Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ (BSY, Bihar School of Yoga) ιδρύθηκε από τον Σρι Σουάμι Σατυανάντα στην πόλη Μονγκύρ, στην ινδική πολιτεία του Μπιχάρ το 1963. Από τότε έως σήμερα, έχουν έρθει άνθρωποι από όλο τον κόσμο και από όλα τα κοινωνικά στρώματα να ασκηθούν και να αποκτήσουν την εμπειρία της γιόγκα. Σε αυτόν τον τόπο, ο Σρι Σούαμιτζι αναβίωσε έναν μεγάλο αριθμό άγνωστων πρακτικών και αρχών των αρχαίων γιογκικών και ταντρικών παραδόσεων, τροποποιώντας και συστηματοποιώντας τις. Μια πραγματική γιογκική αναγέννηση.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα προσφέρεται στους ασκούμενους μια τεράστια ποικιλία σημαντικών γιογκικών εργαλείων, με ένα ευρύ φάσμα όπως άσανα, πραναγιάμα, μούντρα και μπάντα, τεχνικές πρατυαχάρα, ντάρανα και ντυάνα.
Τόνισε επίσης τη σημασία του να έχει κανείς έναν στόχο, μια φιλοσοφία και μία σάντανα (sadhana – προσωπική προσπάθεια) στη ζωή που θα τον βοηθήσουν να εξυψωθεί πέρα από τους περιορισμούς της προσωπικότητάς του, να ξυπνήσει τις αδρανείς δυνατότητές του και να καλλιεργήσει την πνευματική επίγνωση στη ζωή. Τόνισε επίσης, ότι η φιλοσοφία ενός ατόμου πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει σε κάποιον να αντιμετωπίσει τις περιπέτειες της ζωής με αταραξία και ισορροπία. Παρατίθεται παρακάτω ένα μικρό δείγμα των συμβολών που προσέφερε ο Σρι Σουάμιτζι στην επιστήμη της γιόγκα.
Στον Σρι Σουάμιτζι αποδίδονται τα εύσημα για τη σειρά πρακτικών παουανμουκτάσανα (pawanmuktasana):
• παουανμουκτάσανα Μέρος 1 (αντι-ρευματική ομάδα)
• παουανμουκτάσανα Μέρος 2 (ομάδα του πεπτικού συστήματος και της κοιλιάς)
• παουανμουκτάσανα Μέρος 3 (άσανα Σάκτι Μπάντα, για ενεργειακά ξεμπλοκαρίσματα)
Η σειρά των παουανμουκτάσανα μπορεί να εκτελεστεί από όλες τις ηλικίες, και όταν ασκείται τακτικά, προσφέρει μια βαθιά και μεταμορφωτική εμπειρία.
Επίσης, από εκείνον δόθηκε η αλληλουχία με την οποία οι πρακτικές των πραναγιάμα διδάσκονται σήμερα από την πλειοψηφία των σχολών γιόγκα. Η πρακτική των μούντρας και οι φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις των μπάντας είναι άλλες διαφορετικές πτυχές των γιογκικών τεχνικών που συστηματοποίησε, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να κατανοηθούν και να βιωθούν.
Ως ταντρικός δάσκαλος και τελειοποιημένος γιόγκι, έφερε στο φως έννοιες από τις ταντρικές και βεδικές παραδόσεις για να βοηθήσει την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη. Μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές είναι η Σατυανάντα Γιόγκα Νίντρα (Satyananda Yoga Nidra®), μια σταθερή και συστηματική μέθοδος βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής μεταμόρφωσης.
Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα ενσωμάτωσε συστατικά της ταντρικής νυάσα (nyasa) στο γιογκικό σύστημα με τη μορφή μιας τεχνικής πρατυαχάρα , κατά την οποία περιορίζονται οι περισπασμοί του νου και ως αποτέλεσμα ο νους χαλαρώνει. Η Σατυανάντα Γιόγκα Νίντρα έχει επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο της γιόγκα κατά τα τελευταία 60 χρόνια, μεταμορφώνοντας τη ζωή πολλών ασκούμενων. Αποτελεί σήμα κατατεθέν καταγεγραμμένο ως Σατυανάντα Γιόγκα Νίντρα για να τη διαφοροποιήσει από διάφορους τύπους γιόγκα νίντρα που εμφανίστηκαν στη συνέχεια, και χρησιμοποίησαν ως βάση την αρχική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Σρι Σουάμιτζι.
Στις τεχνικές της πρατυαχάρα (pratyahara) που αποδίδονται σε εκείνον περιλαμβάνεται η άνταρ μοόυνα (antar mouna) και η ατζάπα τζάπα (ajapa japa). Η άνταρ μόουνα ασχολείται με τις δραστηριότητες του συνειδητού νου. Στην πρακτική αυτή υπάρχουν διάφορα στάδια όπου προηγείται η επίγνωση των σκέψεων και στα επόμενα στάδια κανείς δημιουργεί, μεταμορφώνει και τελικά αποκτά τον έλεγχο της διαδικασίας της σκέψης.
Η ατζάπα τζάπα συνδυάζει την αναπνοή και το μάντρα δημιουργώντας παραψυχικά περάσματα που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να μεταμορφώσει περαιτέρω τον νου του και να αποκτήσει τον έλεγχό του.
Ακόμα μία συμβολή από εκείνον ήταν η ανακάλυψη της ταντρικής νυάσα και των τεχνικών διαλογισμού, οι οποίες εξηγούνται λεπτομερώς και παρουσιάζονται στη βασική μορφή τους στο βιβλίο «Διαλογισμοί από τις Τάντρες ».
Ατζάπα Τζάπα: Μια αποτελεσματική μέθοδος διαλογισμού και μια πλήρη σάντανα από μόνη της. Αυτή η πρακτική συνδυάζει την πραναγιάμα και τη συνεχή επανάληψη του μάντρα. Το μάντρα μπορεί να είναι το προσωπικό μάντρα που δίνεται από έναν γκούρου ή το παγκόσμιο μάντρα της αναπνοής, Σο Χαμ (So Ham), του οποίου η αυθόρμητη επανάληψη είναι ο πυρήνας της Ατζάπα Τζάπα. Σταδιακά κάποιος αρχίζει να διερευνά τις πιο λεπτοφυείς περιοχές του παραψυχικού σώματος - τα παραψυχικά κέντρα (τσάκρα) και τα παραψυχικά περάσματα.
Άνταρ Μόουνα: Αυτή η πρακτική εξαντλεί το ενδιαφέρον του νου για τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνονται μέσω των αισθήσεων, επιτρέπει σε κάποιον να εσωτερικεύσει την επίγνωσή του και να παρατηρεί τις σκέψεις του, αλλά και να αντικρούει τις σκέψεις του και τελικά να αποκτά τον έλεγχο του τι συμβαίνει στον νου του και να αποκτά τον έλεγχο των διαδικασιών της σκέψης και των νοητικών δραστηριοτήτων του. Έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει κάποιον στην κατάσταση της εσωτερικής σιωπής. Έχει έξι στάδια: Κάθε στάδιο είναι μια ξεχωριστή τεχνική. Μέσα από την άνταρ μόουνα, κανείς μαθαίνει να εμβαθύνει την επίγνωσή του και να απομακρύνει από τον νου τις βαθιά ριζωμένες εντάσεις, τις οδυνηρές αναμνήσεις, τους φόβους και τις φοβίες. Η πρακτική ενισχύει τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων και επαναπροσδιορίζει την προσωπικότητα,. Μέσω αυτής κανείς μαθαίνει να αποδέχεται και να συμφιλιώνεται με τον νου του.
Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα έφερε επίσης στο προσκήνιο τις πρακτικές της κρίγια γιόγκα από τη γιόγκα και τις τάντρα σάστρεςας (shastras, γράψε καλύτερα την υποσημείωση. Μήπως Shastras σημαίνει επιστήμη) οι οποίες, όπως διδάσκονται από το Σύστημα Γιόγκα Σατυανάντα, αποτελούν μία από τα δύο μοναδικά συστήματα της κρίγια που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Η άλλη είναι αυτή του Παραμαχάμσα Γιογκανάντα (Paramahamsa Yogananda), της παράδοσης του Μάχα Αβατάρ Μπαμπατζί (Mahavatar Babaji).
Η επίγνωση είναι η άλφα και ωμέγα της γιόγκα.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα δίδασκε ότι η επέκταση και η καλλιέργεια της επίγνωσης πρέπει να είναι ο στόχος της ζωής και ότι αυτό είναι το νόημα της γιόγκα. Η επίγνωση βρίσκεται στην καρδιά όλων των πρακτικών της Σατυανάντα Γιόγκα και σε όλη της την προσέγγιση. Ο Σρι Σουάμιτζι τόνισε τη σημασία του να επιφέρει κανείς την επίγνωση σε όλες τις διαστάσεις της κάθε πρακτικής της γιόγκα: στη σωματική, την ψυχική, τη συναισθηματική, την ενεργειακή, τη λεπτοφυή και την πνευματική. Αυτό επιτρέπει στην επίγνωση να επεκταθεί σταδιακά, ώστε με την πάροδο του χρόνου, η επίγνωση να μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλες τις δραστηριότητες και τις πτυχές της ζωής.
Η γιόγκα θα αναδυθεί ως μία ισχυρή παγκόσμια κουλτούρα και θα αλλάξει την πορεία των παγκόσμιων γεγονότων.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα είδε τη γιόγκα σαν μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού ολόκληρης της προσωπικότητας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά με τακτική και συστηματική πρακτική, και με την αφομοίωση και τη μετατροπή της γιόγκα σε τρόπο ζωής. Δημιούργησε τέσσερα στάδια στην ανάπτυξη του ασκούμενου.
Το γιογκικό ταξίδι - Τα τέσσερα επίπεδα εφαρμογής
Παρόλο που εκείνος ξεκίνησε την εκπαίδευση στη γιόγκα, ο Σρι Σουάμιτζι δεν ήταν δάσκαλος της γιόγκα. Περισσότερο ήταν ο μηχανικός της ζωής και χρησιμοποίησε τη γιόγκα ως εργαλείο για να ενισχύσει τις ποιότητες και τις ιδιότητες της ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο κατέστησε σαφές ότι η γιόγκα πρέπει να γίνει κατανοητή με τη σωστή προοπτική.
Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι
Ο Σρι Σουάμιτζι εξήγησε ότι το ταξίδι της γιόγκα ξεκινάει με την αμπυάσα (abhyasa-πρακτική) και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου σε σάντανα (sadhana - συνεχής προσπάθεια), η οποία με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε τρόπο ζωής και τελικά αναδεικνύεται σε κουλτούρα (sanskriti-κουλτούρα). Τα τέσσερα επίπεδα της εφαρμογής της γιόγκα είναι: η πρακτική της γιόγκα, η γιογκική σάντανα, ο γιογκικός τρόπος ζωής και η γιογκική κουλτούρα.
Αυτή την ακολουθία της γιόγκα που ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα την όρισε ως την «προοδευτική γιόγκα» τη δημιούργησε έχοντας κατά νου τις κατευθύνσεις που του έδωσε ο Σρι Σουάμι Σιβανάντα, ότι δηλαδή η γιόγκα πρέπει να αναπτύξει τον ανθρώπινο νου, την ανθρώπινη καρδιά και την ανθρώπινη δημιουργικότητα (κεφάλι, καρδιά και χέρια) .
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Σρι Σουάμιτζι έδειξε ότι μπορεί κανείς να ζήσει ως γιόγκι στον κόσμο χωρίς να τον απαρνηθεί με το να αναπτύξει την επίγνωση και να συνδέσει τα χέρια, το κεφάλι και την καρδιά και τελικά να δημιουργήσει μια γιογκική παγκόσμια κουλτούρα για τη βελτίωση της ανθρωπότητας.
Ίδρυμα Ερευνών Γιόγκα
Η επιστήμη της γιόγκα έχει μεγάλες σωματικές και ψυχολογικές δυνατότητες. Η επίδραση των τεχνικών γιόγκα στην ανθρώπινη φυσιολογία είναι ένα ελκυστικό πεδίο για την έρευνα για τους σύγχρονους φυσιολόγους και οι επιστημονικές έρευνες στην ψυχολογία της γιόγκα αποτελούν πρόκληση για τους σύγχρονους ψυχολόγους.
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα ξεκίνησε και εμπνεύστηκε μια σειρά από γιόγκικες ερευνητικές εργασίες. Αυτή η έρευνα έχει δώσει στην κοινωνία μια περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γιογκικές πρακτικές επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, τον νου και τα συναισθήματα και πώς αυτές οι πρακτικές μπορούν να αφυπνίσουν το κρυμμένο εσωτερικό δυναμικό και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Το 1984, ιδρύθηκε το Yoga Research Foundation για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τις γιογκικές πρακτικές. Αυτή η συνεχιζόμενη επιστημονική έρευνα και πειραματισμός έδειξε πώς οι διάφορες γιογκικές πρακτικές και τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά για την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως το άσθμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, ο καρκίνος ακόμα και η εγκυμοσύνη.
Mύηση στη Σαννυάσα (sannyasa)
Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα συνέβαλε επίσης στην παροχή μιας διαφορετικής διάστασης στην έννοια της σαννυάσα . Η παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα ενσωματώνει πτυχές της Βεδικής παράδοσης στην οποία ο τρόπος ζωής της σαννυάσα είναι αφιερωμένος στη μελέτη των αιώνιων αρχών που διέπουν τη ζωή. Η βεδική προσέγγιση επικεντρώνεται περισσότερο στην παροχή των σωστών σαμσκάρας (samskaras), όπου κανείς είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο στη ζωή, αλλά με εποικοδομητικά σαμσκάρα ώστε να μην υπάρχει αυταπάρνηση. Ο Σρι Σουάμιτζι αποκάλυψε ότι ο τρόπος ζωής της σαννυάσα δεν σημαίνει ότι κανείς ανήκει σε ένα συγκεκριμένο δόγμα ή σέκτα, αλλά σημαίνει ότι με το να διατηρεί κανείς εκείνες τις ανθρώπινες αξίες μέσω των οποίων είναι δυνατόν να εμπειριώσει μετασχηματισμούς, θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ισορροπία και αρμονία.
Προηγουμένως, η μύηση στη σαννυάσα περιοριζόταν μόνο στους λίγους που είχαν την τάση να ακολουθούν το μονοπάτι στη σαννυάσα στη ζωή. Για πρώτη φορά ο ίδιος ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα δέχτηκε και δυτικούς στη σαννυάσα και ακολουθώντας τα βήματα του γκούρου του, μύησε επίσης τις γυναίκες στη σαννυάσα καθιστώντας τη μύηση για τις γυναίκες διεθνώς αποδεκτή. Παρά την ισχυρή αντίθεση που υπήρξε στην αρχή, αυτές οι αλλαγές αναζωογόνησαν πάρα πολύ την παράδοση της σαννυάσα. Η κάρμα σαννυάσα δόθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε παντρεμένους και σε ανύπαντρους, και ο Σρι Σουάμιτζι έδωσε οδηγίες στους μαθητές του:
“Ζήστε τη ζωή πλήρως, να συμμετέχετε σε όλα τα γεγονότα εξωτερικά, αλλά εσωτερικά να διατηρείτε τη στάση του μη πράττοντα. Ακόμη και όταν κάνετε τις δράσεις που είναι φυσικές για εσάς, εάν δεν είστε προσκολλημένοι σε αυτές, τότε είστε πραγματικά ο μη-πράττων.”
Εξήγησε ότι η αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη σαννυάσα είναι εσωτερική, αλλά η εξωτερική ζωή του συνεχίζει όπως ήταν, κανείς δηλαδή συνεχίζει να ζει με την οικογένειά του, πηγαίνει στη δουλειά ή κοινωνικοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο ο κάρμα σαννυάσιν εφαρμόζει τις ποιότητες της σαννυάσα στο γάμο του, την οικογένειά του και στις καθημερινές του σχέσεις. Επίσης, δόθηκε και η ρίσι σαννυάσα (rishi sannyasa) σε δεσμευμένους και αφοσιωμένους σαννυάσινς που θέλουν να ζήσουν μαζί ως σύζυγοι και οι οποίοι έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την ισορροπία, την αρμονία και ξεκάθαρο το όραμά τους. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή της σαννυάσα ως εναλλακτικός τρόπος ζωής, στον οποίο κανείς μαθαίνει να ισορροπεί τον υλικό με τον πνευματικό κόσμο, τον εσωτερικό με τον εξωτερικό κόσμο.
Το επίκεντρο
Το επίκεντρο των διδασκαλιών και του τρόπου ζωής του Σρι Σουάμι Σατυανάντα ήταν πάντα η ανάπτυξη της πνευματικής επίγνωσης, της εσωτερικής προσωπικότητας, της εσωτερικής φύσης, που οδηγούσε στην ανάντα , την ευδαιμονία, την εκπλήρωση και την εσωτερική ικανοποίηση, καθώς και την ικανότητα να βλέπει κανείς τον καθένα σε όλους και όλους σε έναν.