Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον εορτασμό του Ντιβάλι; Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του;
Το Ντιβάλι μπορεί να συγκριθεί με το Χάλοουιν, τη νύχτα των πνευμάτων. Τα φώτα ανάβουν και τοποθετούνται σε εμφανή σημεία, έτσι ώστε τα πνεύματα να μπορέσουν να περάσουν στο επόμενο βασίλειο και να απελευθερωθούν από τους γήινους δεσμούς.
Επίσης θεωρείται ως την ημέρα που η Λάκσμι, η Θεά της ευμάρειας σύμφωνα με την Ινδική μυθολογία, μας επισκέπτεται και είναι η μέρα που γίνεται η πούτζα στην Λάκσμι. Είναι η σύντροφος του Θεού Βίσνου, ο οποίος ενσαρκώνεται με τη μορφή διάφορων άβαταρ.
Στην ινδική αντίληψη της τριάδας, πρώτος είναι ο Μπράχμα, ο δημιουργός. Η εργασία του είναι αποκλειστικά να παράγει, να δημιουργεί ζωή. Δεύτερος είναι Βίσνου, ο προστάτης και συντηρητής. Το καθήκον του είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στο καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, το ντάρμα και το αντάρμα, και για αυτόν τον λόγο έχει χρειαστεί να εκδηλωθεί με τη μορφή πολλών άβαταρ. Ο Ράμα είναι ένα από τα άβαταρ του Βίσνου και ο Κρίσνα ένα άλλο. Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί.
Ο ρόλος του Σίβα είναι να διαλογίζεται και όταν δεν είναι σε διαλογισμό, καταστρέφει. Δεν μπορεί να έχει μια νορμάλ, ειρηνική ζωή. Ο Σίβα ζει στα άκρα. Είτε βρίσκεται στην απόλυτη ειρήνη, στο σαμάντι, αγνοώντας όσα συμβαίνουν γύρω του, είτε τον διακατέχει τέτοια σφοδρότητα που είναι έτοιμος να βάλει φωτιά ακόμα και στον Κάμαντέβα, τον Θεό του πάθους. Όταν ο Σίβα γίνεται ενεργός, χορεύει τον κοσμικό χορό και ο κόσμος διαλύεται, καταρρέει και κομματιάζεται.
Ενεργοποιεί το τρίτο μάτι του και καίει κάποιον και τον κάνει στάχτη. Μπορεί να καταπιεί δηλητήριο και να επιβιώσει. Μπορεί να διατηρήσει αγνότητα του πνεύματος. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανεπεξέργαστη ενέργεια της κουνταλίνι και πολύ συχνά έχει διάθεση για αταξίες.
Στο Ντιβάλι έχει φώτα, πυροτεχνήματα και όλα είναι εκρηκτικά εκείνη την ημέρα!
Από το βιβλίο «Στα Φτερά του Κύκνου, Μέρος 4», σελ.176-177, Sw. Niranjanananda Saraswati